Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Σε τροχιά σύγκρουσης Κυβέρνηση - Άγιον Όρος - Ανεπιθύμητοι οι πολιτικοί δηλώνουν οι μοναχοί

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την συμμετοχή κανενός πολιτικού προσώπου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση εκατό ετών από την προσάρτηση της αθωνικής χερσονήσου στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι οι μοναχοί του Αγίου Όρους.

 Αυτή τη στιγμή το κλίμα για την Κυβέρνηση στο Άγιον Όρος, και ιδιαίτερα για τον αρμόδιο υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, είναιιδιαίτερα αρνητικό αφού οι μοναχοί θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα εμπαιγμού. Αφορμή για την ιδιαίτερα σκληρή στάση των Αγιορειτών που δεν συνηθίζουν να ανοίγουν τέτοια μέτωπα με την ελληνική Πολιτεία είναιτο θέμα της φορολόγησης της περιουσίας των Ιερών Μονών. Όπως υποστηρίζουν οι Αγιορείτες το Σύνταγμα της Ελλάδος μέσω του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους προβλέπει πως η περιουσία των μονών του Αγίου Όρους τυγχάνει φορολογικής αμνηστίας. Αυτό «έσπασε» το 2010 όπου θεσπίστηκε φόρος 20% και ΕΤΑΚ 1 τοις χιλίοις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μοναστήρια στο Άγιον Όρος που ο ετήσιος φόρος που τους αναλογεί ίσως και να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Παρά το γεγονός πως από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν θέσει το θέμα σε όλες τις Κυβερνήσεις, το μόνο που έχουν εισπράξει είναι υποσχέσεις. Στην πρόσφατη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά θεώρησαν πως το θέμα έκλεισε και ανέμεναν την τροπολογία που θα επανέφερε τα πράγματα στην προ του 2010 κατάσταση. Πηγές του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΔΟΓΜΑ» από το Άγιον Όρος σημειώνουν, πως ο αρμόδιος υπουργός για τα θέματα του Αγίου Όρους, ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αφήσει να εννοηθεί στους Αγιορείτες πως η τροπολογία θα είχε φτάσει στη Βουλή πριν την 1η Αυγούστου, κάτι το οποίο δεν έγινε. Παρά το γεγονός πως ο κ. Βενιζέλος έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Εκκλησία και το Άγιον Όρος αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους ανθρώπους που οι Αγιορείτες θεωρούν πως τους είπε ψέμματα.  
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ 
 Η «θρυαλλίδα» που πυροδότησε αυτήν την τόσο έντονη αντίδραση των Αγιορειτών ήταν η επίδοση κατασχετηρίων, αφού από το 2010 που θεσπίστηκε η άρση της φορολογικής τους ασυλίας, δεν έχουν πληρώσει κανέναν φόρο θεωρώντας τον νόμο αντισυνταγματικό. Αυτή τη στιγμή οι μοναχοί του Αγίου Όρους και ειδικά οι διοικούντες τις 20 κυρίαρχες Μονές στις οποίες ανήκει όλη η περιουσία της αθωνικής πολιτείας θεωρούν πως αυτή η φορολογική επιβάρυνσηπλήττει καίρια την βιωσιμότητά τους. Μάλιστα οι μοναχοί ετοιμάζονται να προσφύγουν τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη κατά του Ελληνικού Δημοσίου θεωρώντας βέβαιο πως οι αποφάσεις θα είναι υπέρ τους. Μέσα στις επόμενες ημέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου θα φθάσειεπιστολή από το Άγιον Όρος με την οποία ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για όλη την κατάσταση. Το αν θα ενδώσει ή όχι στις πιέσεις των Αγιορειτών είναι κάτι το οποίο θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Εκείνοι πάντως από την πλευρά τους τονίζουν πως δεν σκοπεύουν να δεχθούν κανέναν πολιτικό στον Άθωνα μέχρι να λυθεί το θέμα τους.
 ΔΟΓΜΑ Ανδρέας Λουδάρος
 ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίων 30 ημερών

VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ MEGASFILIPPOS & APROGRAMMATISTA ΣΤΟ YOU TUBE

4'ΝΕW ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (7' ΩΡΕΣ) 'ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ;;;ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΗΛΘΕΝ;;; ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ...

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ...

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ...
Ο Κώστας Αδάμ είναι καθηγητής θεολόγος φιλόλογος, πνευματικο τέκνο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου πατρός Επιφανίου Θεοδωρόπουλου,και του Π. Αυγουστινου καντιωτη,είναι πάρα πολλά χρόνια ιεροκύρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Έχει διατελέσει λυκειάρχης στο Κορωπί. Είναι Μελετητης των Αγιων Πατερων Της Ορθοδοξιας Και Της Αγιας Γραφης,Ανθρωπος Με Αληθινο Προσωπικό Χριστιανικό Βίωμα.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΗΡ ΣΑΒΒΑ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ..

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚ.ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ.ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ..

Βασίλειος Ατζακλής - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Βασίλειος Ατζακλής - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
Οι βιντεοσκοπημένες Εκπομπές του Αναγνωστου Του Ραδιοφώνου Της Πειραϊκης Εκκλησίας Βασίλη Ατζακλή, Και Κάθε Παραγωγή Δική Του Θα προστίθεται Εδώ!.

Αντίβαρο

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Το Zωντανό Iστολόγιο

paterikoslogos.com - Δ. Συζητήσεις

Χριστιανική Φοιτητική Δράση

Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

επικαιρότητα

ΛΙΣΤΑ (1') Διάφορα Ιστολογία.. Φιλικά και μη Φιλικά

ΛΙΣΤΑ (2') Διάφορα Ιστολογία.. Φιλικά και μη Φιλικά

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR

Madata.GR

Greek Alert

BBC News - Home

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΠΑΤΕΡΙΚΑ