Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γιατί απορείς; Στην Ελλάδα ΖΕΙΣ! «Αλαλούμ» με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Τη Δευτέρα (27/5/2013) θα είναι έτοιμο τελικά το βιβλιαράκι των οδηγιών της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2012. 
Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις φέρουν αρκετές αλλαγές, στις οποίες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιτηδευματίες για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Χθες, πρώτη ημέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, ταλαιπωρία και «οδύσσεια» περίμενε όσους θέλησαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Αφού, ενώ έπρεπε το Taxisnet να λειτουργήσει από το πρωί...

τελικά, άνοιξε τις πύλες του, νωρίς το απόγευμα. 
Τι θα ισχύσει με όσους λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας δεν μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά δήλωση
Από φέτος θα κατατίθενται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου όλες οι φορολογικές δηλώσεις, πλην συγκεκριμένων και αυστηρών περιπτώσεων που θα αποφασίζει ο ίδιος ο έφορος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γ.γ Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ και ουσιαστικά αδυνατούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση. Ενώ, υπάρχει και πρόβλεψη που "φωτογραφίζει" περιπτώσεις βαριά ανάπηρων και αρρώστων.
Όπως τόνισε τη Δευτέρα το πρωί θα είναι έτοιμη και η διευκρινιστική εγκύκλιος για το πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι στην εγκύκλιο θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.






Κανονικά η υποβολή δηλώσεων
Σύμφωνα με τον Γ.Λασκαρίδη, συνεργάτη του γ.γ Δημοσίων Εσόδων, κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα μπορούν να καταθέτουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι φορολογούμενοι μέσω του Taxisnet. Ενώ, αναφορικά με τους τόκους των καταθέσεων σχολίασε πως βρίσκονται σε εξέλιξη, επαφές με τις τράπεζες ώστε να βρεθεί μια λύση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 



Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις 
Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου δηλώνουν ότι, παρά τη θέλησή τους να είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, καθώς αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως μέσο συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών εντύπων, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν καν ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις φετινές δηλώσεις, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε έντυπα ούτε βιβλιάριο οδηγιών συμπλήρωσης. 

Ενώ υπάρχει διάταξη που απαλλάσσει τους χαμηλοσυνταξιούχους από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στην κατάργησή της και υποχρεώνει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις. 

Εκτός του ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το διαδίκτυο αποτελεί άγνωστη γη, αυτοί θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουν και να στείλουν τις δηλώσεις τους. 

Ελάχιστο όριο για τη δήλωση τόκων από καταθέσειςΣτην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στη δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους. Σήμερα άνοιξε και επίσημα η διαδικασία των δηλώσεων με την ενεργοποίηση του Taxisnet. 

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά θα δηλώσουν τα έσοδα από τους τόκους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί ίσως και σήμερα, θα ορίζεται ως όριο για να ισχύσει η υποχρέωση τα 250 ευρώ. Στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων. 
Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι ότι καλούνται να υποστούν μία ακόμα ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει να μεταβούν στις τράπεζες για να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους. 

Οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Την ίδια ώρα, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων, όπως ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο, αλλά φέτος η συμπλήρωσή του γίνεται υποχρεωτική. 

Στα φετινά εισοδήματα θα μπει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνουν κλιμακωτά έως και το 4%. Σε περίπτωση όπου ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος, όπως μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογιστεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης. 

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισέπραξε το 2012 τόκους 12.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 1% (120 ευρώ). Αν παράλληλα είχε εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μπει στις 22.000 ευρώ και ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει με συντελεστή 2% (440 ευρώ). 

Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012 με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους. Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν αναπάντεχες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίων 30 ημερών

VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ MEGASFILIPPOS & APROGRAMMATISTA ΣΤΟ YOU TUBE

4'ΝΕW ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (7' ΩΡΕΣ) 'ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ;;;ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΗΛΘΕΝ;;; ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ...

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ...

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ...
Ο Κώστας Αδάμ είναι καθηγητής θεολόγος φιλόλογος, πνευματικο τέκνο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου πατρός Επιφανίου Θεοδωρόπουλου,και του Π. Αυγουστινου καντιωτη,είναι πάρα πολλά χρόνια ιεροκύρηκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Έχει διατελέσει λυκειάρχης στο Κορωπί. Είναι Μελετητης των Αγιων Πατερων Της Ορθοδοξιας Και Της Αγιας Γραφης,Ανθρωπος Με Αληθινο Προσωπικό Χριστιανικό Βίωμα.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΗΡ ΣΑΒΒΑ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ..

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚ.ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ.ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ..

Βασίλειος Ατζακλής - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Βασίλειος Ατζακλής - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
Οι βιντεοσκοπημένες Εκπομπές του Αναγνωστου Του Ραδιοφώνου Της Πειραϊκης Εκκλησίας Βασίλη Ατζακλή, Και Κάθε Παραγωγή Δική Του Θα προστίθεται Εδώ!.

Αντίβαρο

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Το Zωντανό Iστολόγιο

paterikoslogos.com - Δ. Συζητήσεις

Χριστιανική Φοιτητική Δράση

Orthodox Mission-Ορθόδοξη Ιεραποστολή

επικαιρότητα

ΛΙΣΤΑ (1') Διάφορα Ιστολογία.. Φιλικά και μη Φιλικά

ΛΙΣΤΑ (2') Διάφορα Ιστολογία.. Φιλικά και μη Φιλικά

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR

Madata.GR

Greek Alert

BBC News - Home

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ - ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΠΑΤΕΡΙΚΑ